Колкото и да си говорим след такива бедствия какво е можело

...
Колкото и да си говорим след такива бедствия какво е можело
Коментари Харесай

Явор Гечев: Навсякъде по света се правят и програми за евакуация на животните в кризисни ситуации

" Колкото и да си приказваме след такива бедствия какво е можело да се направи, какво е трябвало да се направи, нищо не се трансформира. " Това разяснява пред БНР Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година, деятел в отбрана на правата на животните, дълготраен специалист на фондация " Четири лапи ", участник в избавителни акции у нас и по света.

Гечев открои като едва звено липсата на подготовка на всички участници в избавителните дейности.

" Самият факт, че хората потеглят без проект, по който да се работи и сякаш постоянно са сюрпризирани от това, което се случва, води до още по-трагични събития ", означи специалистът.

Трябва да има проект за деяние при бедствия – да се направи оценка какви са най-вероятните бедствия, всеки един какви функции и отговорности има, както и да има спешна комисия, която да прави оценка обстановката в динамичност, разясни Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година.

Гечев съветва всеки от нас да има подготвени документи, медикаменти, личен проект за евакуация и премислен безвреден маршрут за изнасяне, с цел да е подготвен да реагира в спешна обстановка. Ако човек не може да изтегля домашния си любим, дано най-малко да му остави късмет за живот, прикани той и даде образец с вързаните домашни животни на двора.

" Просто не си гледайте животните на синджир. Когато има котка или куче вкъщи, които не могат да бъдат евакуирани, би трябвало да се отворят прозорците и да им се остави най-много вода ", уточни още Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година.

" Ако има заплаха постройката да се срути, това животно да може да избяга. Навсякъде по света се създават стратегии и проекти за спешни обстановки, които да включват и животните ", посочи Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година в предаването " Хоризонт до обед ".

За сполучливата евакуация на селскостопански животни участие би трябвало да имат органите на локалната и на централната власт, само че няма създадени такива проекти, посочи той.

" Много постоянно, когато се работи с животни, би трябвало да има съответна подготовка, тъй като може да стане още по-голяма пакост. Кон или крава, които са в суматоха, могат да наранят човек. Трябва да има хора, готови да работят с животни, когато се провежда такава евакуация. "

Следва да се влага в сходна подготовка на хората за евакуация и на животни, моли той.

" Нашето общество е състрадателно и оказва помощ освен на хората, само че и на животните ", заключи Гечев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР